Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2019/2020 tanév jelmondata Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. (2Tim, 1,7)
2020.6.04., Bulcsú névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Konferenciák és kutatói workshopok

Sajtónyilvános nyitó rendezvény és nyitó konferencia

Szeged, 2015. október 14.

 

           „A hazai sporttudományi felsőoktatás erősítése nemzetközi jó gyakorlatok alapján” c. projekt (TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0004) sajtónyilvános nyitó rendezvényére és nyitó konferenciájára 2015. október 14-én került sor a Gál Ferenc Főiskolán. A konferencián Kozma Gábor rektor úr köszöntője után Fekete József, a Csongrád Megyei Kézilabda Szövetsége elnöke a sport és a sporttudományi képzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Ugyanezt kiemelte a MOL-PICK-Szeged kézilabda csapat vezetősége is, akik átfogó képet vázoltak fel a sporttudományok iránt érdeklődő hallgatóságnak arról, hogy az egyes sporttudományi területek mennyire szinergikus módon illeszkednek egymáshoz egy európai élklub, a MOL-PICK Szeged esetében. Mindezt abban a logikában mutatták be, hogy Szögi Nándor és Dr. Pintér Melinda a klubmodell és a marketing, míg Vadkerti Attila az utánpótlás, és a nevelés témaköréhez kapcsolódóan fejtette ki a sporttudományi kapcsolódási pontokat. A PICK-Szeged világbajnoki címet nyert vezető edzője, Juan Carlos Pastor, valamint a csapat másodedzője Marko Krivokapic adott betekintést arra, hogy milyen mértékű szervező-tervező munka folyik. Ezt követően Dr. Bozóky Imre mutatta be a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fociprogramját. A konferencia második blokkjában pedig a projekt szegedi kutatócsoportjának tagjai ismertették kutatási eredményeiket, így az európai, észak-amerikai és ázsiai példákon keresztül betekintést nyerhettünk a sportoktatás aktuális helyzetébe.

 

PROGRAM

GALÉRIA

 

2015. szeptemberi kutatói workshopok beszámolója

 „A hazai sporttudományi felsőoktatás erősítése nemzetközi jó gyakorlatok alapján” c. projekt (TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0004) keretében nagyszabású kutatás valósul meg a sporttudományok területén, amelyből a Gál Ferenc Főiskola is aktívan kiveszi részét. A kutatói team 2015. szeptemberben hetente kutatói workshopon találkozott, hogy egymásnak és a projekt szakmai vezetőjének, Dr. Lukovics Miklósnak beszámoljanak az elvégzett kutatásról, kutatásuk aktuális állásáról és egyeztessék a további kutatási irányokat. E rendszeres beszámolók lehetővé tették azt, hogy közösen oldjanak meg olyan kérdéseket, mint a hazai és nemzetközi intézményekkel való kapcsolatfelvétel, a lekérdezéshez szükséges kérdőív pontosítása. E kutatói workshopokon az alábbi témákat érintették és beszélték meg a kutatók:

    • hazai képzési kínálat és képzési módszerek a sporttudományok területén
    • quantified self
    • európai képzési kínálat és képzési módszerek a sporttudományok területén
    • e-learning
    • nemzetközi szervezetek iránymutatásai a sport, sporttudományok területén
    • sport és sport képzések jogszabályi háttere
    • szerbiai képzési kínálat és képzési módszerek a sporttudományok területén
    • tengerentúli képzési kínálat és képzési módszerek a sporttudományok területén

 

Tájékoztató Konferencia 

Budapest, 2015. november 19.

 

           „A hazai sporttudományi felsőoktatás erősítése nemzetközi jó gyakorlatok alapján” c. projekt (TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0004) budapesti tájékoztató konferenciájára 2015. november 19-én került sor az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában. A konferencián részt vett Béres Alexandra fittness-világbajnokunk is, aki a (rendszeres) sport fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezután mesteredzők, a Testnevelési Egyetem oktatói – Bejek Klára, Fajtné Thuróczy Zsuzsanna, Szécsényi Józsefné Fekete Irén – révén betekintést nyerhettünk abba, hogy a gimnasztikának milyen szerepe van mindennapjainkban, és óvodás, valamint általános iskolás korú gyerekek bevonásával a gyakorlatban is szemléltették ezeket. A konferencia második blokkjában Takács Emőke, a DIKFF Kft. vezető kutatója beszélt az eLearning fontosságáról, és kitért arra, hogy ez a képzési forma mennyiben befolyásolhatja a képzések szakmai anyagát és elérhetőségét. Zuti Bence pedig a quantified self kérdésköréről beszélt, és arról, hogy a modern technikai eszközök, mobiltelefonos applikációk hogyan involválhatóak a sporttudományi képzésekbe.


PROGRAM


Sajtónyilvános záró konferencia

Szeged, 2015. november 26.

 

             „A hazai sporttudományi felsőoktatás erősítése nemzetközi jó gyakorlatok alapján” c. projekt (TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0004) sajtónyilvános záró rendezvényére és záró konferenciájára 2015. november 26-án került sor a Gál Ferenc Főiskolán. A konferencián Kozma Gábor rektor úr nyitotta meg, és az előadók között üdvözölhettük Dudás Zita Európa-bajnok búvárúszót, Molnár Tamás olimpiai bajnok vízilabdázót, Kárász Anna világbajnok kajakozót, valamint Chip Armelin és Juhos Levente kosárlabdázókat. A meghívott világklasszis, szegedi kötődésű sportolók azt mutatták be, hogy ők hogyan tudták egyetemi tanulmányaikat összeegyeztetni az élsporttal, és kitértek arra, hogy a felsőoktatási intézmény milyen lehetőségeket, képzési módszereket biztosított számukra élsportolói mivoltukra tekintettel. E kérdések azért is érdekesek és fontosak, ugyanis a sporttudományok szerepe hazánkban némileg háttérbe szorult, valamint az egészséges élethez a rendszeres sport elengedhetetlen. Hogyan lehet az élsportot a felsőoktatással összeegyeztethetni? Milyen nemzetközi jó gyakorlatok azonosíthatók a sporttudományi felsőoktatási intézményekben? Vannak-e speciális, sajátos képzési módszerek, amelyek akár Magyarországon is hasznosíthatóak? Hogyan használható az e-Learning mint képzési módszer a felsőoktatásban és a sporttudományi képzésekben? Segítheti ez a képzési módszer az élsport és a felsőoktatási tanulmányok összeegyeztetését? A második blokkban a projekt keretében végzett kutatás eredményeit mutatták be a kutatók, így a hazai és a nemzetközi (európai, ázsiai, amerikai) sporttudományi képzési kínálat és módszerekbe, az eLearning lehetőségeibe nyerhettünk betekintést, de a nemzetközi szervezetek ajánlásait is megismerhettük. A Gál Ferenc Főiskolán megrendezett projekt záró konferencián így a projekt keretében elvégzett kutatás és a gyakorlati tapasztalatok összetalálkoztak.

 

PROGRAM

GALÉRIA