Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2019/2020 tanév jelmondata Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. (2Tim, 1,7)
2020.5.29., Magdolna névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Művészetek színes kavalkádja a szarvasi Gyakorló Iskolában

Zsibongás töltötte meg a szarvasi Cervinus Teátrum minden zegét-zugát, amikor a fellépő „kis művészek” készülődtek az idén is létrehozni a Művészetek Délutánjának különleges varázslatát, amit minden évben nyújt a Gyakorló tehetséggálája. Izgatottság és huncutság, koncentrálás járta át tetőtől a pincéig a házat. Ez a hagyományőrző rendezvény nem csupán a tehetségek és az arra ígéretesek színes kavalkádja, de „seregszemléje” is a Gyakorló kulturális tevékenységeinek, művészeti moduljainak. A délutánt a Szilver Táncsport Egyesület és Művészeti Iskola vizsgaalkalma színesítette, akiknek köszönhetően már két éve bekerült a Gyakorló órarendjébe a táncpedagógiai műhely.  

Az est háziasszonya Balláné Tóth Krisztina és két műsorvezető társa Makai Gergő és Pljesovszki Pálma tanulók voltak, akik oldottá tették a közel háromórás színpadi showt.

A műsorfolyamot iskolánk Szív Hangjai kórusa nyitotta meg. Őket nagycsoportos óvodásaink követték a nyarat idéző papírsárkányos produkciójukkal. Bíró Gyula igazgató úr, főiskolai mestertanár, köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az együttmunkálkodás gyümölcse a ma este, hiszen a gyermekek, nevelőik és a szülők, családok közös ünnepe a vidám művészeti kavalkád. Köszönetet mondott a családoknak a Gyakorló mindenkori támogatásáért, a pedagógus munkatársaknak és a háttérben szorgoskodó valamennyi munkatársnak, hogy minden nagyszabású alkalmunk valódi „lélekrezdülés”, amit minden ilyen estén újabb töltekezésre is használhatunk. Köszönetet mondott a Gál Ferenc Főiskolának mint az intézmény fenntartójának, hogy a Gyakorló szakmai műhelyét minden erejével támogatja, óvja, és védi, hogy az értékek további értékekkel tudjanak gazdagodni és erősödni Szarvas város és a nemzeti köznevelés ügye és a felsőoktatás erősítésére.  

Az alsós osztályok izgalommal mutatták be a társastánc órán tanult produkciókat. Tanulóink között sok versenytáncos, diákolimpikon is van, akik az országos megmérettetéseken számos sikert érnek el. Pompázatos ruhákban, magas színvonalú produkciókkal kápráztatták el a közönséget. Felkészítő tanáruk Makan Zsuzsanna táncpedagógus, aki közel nyolc éve dolgozik együtt a Gyakorló csapatával. László Csaba igazgató úr, a szentesi intézmény vezetője, a közönség soraiból tekintette meg a szarvasi táncműhely produkcióit. A társastánc mellett képviseltették magukat a Hip-hop táncban és az aerobikban sikeres versenyzők is. Kovács Krisztina és a Babilon TSE stábja különleges koreográfiákat állított színpadra, abban mutatva be az ifjú táncosok művészetét.

A táncos műsorszámok közben megcsodálhattuk, hogy milyen kifejezőn, átéléssel mondanak verset és mesét a városi és területi versmondó, mesemondó versenyeken díjazott tanulóink, akik ezen a színpadon is bemutatták nyertes előadásaikat. 

Az ötödik osztály különleges előadása jeleléssel bemutatott táncdal volt. A hatodikosok kőkorszaki szaki öltözékbe bújva szórakoztatták mulatságos előadásukkal a közönséget.  A hetedikesek egy revübe repítették el a nézőket műsorszámukkal. Az első műsorblokkot a nyolcadik osztály búcsútánca, a hagyományos keringő zárta, ami mindig egy fejezet lezárása is az iskola életében, hiszen ők utoljára voltak fellépői a Művészetek Délutánjának.

Iskolánk pedagógusai kiemelt feladatnak tartják a tehetséges tanulók fejlesztését. A rajzban kiemelkedő gyermekekkel tehetségműhelyben foglalkozik Kovácsné Czékus Anikó, aki alkotóként gyönyörű színpadképpel ajándékozta meg az estet. Tanítványaink műhelymunkáiból színvonalas kiállítást tekinthettek meg az előcsarnokban a látogatók. Hat művészpalánta csodálatos festményét sorsoltuk ki az est folyamán a szerencsés nézők között.

Nagy volt a sürgés-forgás a sorsolás közben a színfalak mögött, mert már negyedikesek hagyományos színi előadása következett. Bíró Gyula íróként, „tanárféleformaként” Illyés Gyula mesefeldolgozását dramatizálta és rendezte. Mint minden évben, most is fantasztikus karakterek, szituációk nevettették meg a nézőközönséget. Igazmondó Marciért szoríthatott a teltházas közönség, a rettegett király ellenében, aki a mese végén természetesen elnyerte a meseszép királylányt, és vele a fele királyságot. Vastaps köszöntötte a negyedik osztály fiatal színészeit és a rendezőt.

Zárásként együtt állt a színpadon az iskola minden tanulója és nevelője. Az idei közös éneklés egyúttal ajándék is volt, mert így köszönt el a Gyakorlóiskola közössége Dávid Ernőtől, a - néha - „morgós mackó” karbantartótól, és a kórusban kiáltott „Ernő bá!” mutatta szeretetüket, amivel a közösségkénék meg a mindennapi szolgálatot.  

Fölcsendült az összetartozás dala, ami élővé lett ezen az estén is, mert tantestületünk évek óta egymást erősítő összefogásban tudja megmutatni erejét, ami olyan színvonalas művészeti, kulturális és szakmai programokat efredményez, amilyen a 2019. évi Művészetek Délutánja volt.

 

Grunerné Harmati Mária

szakvezető tanító, mkv.