Gál Ferenc Főiskola Szeged

2019.8.18., Ilona névnapja van.

Szarvasi konferencia az MTA Magyar Tudomány Ünnepének hónapjában

 A Gál Ferenc Főiskola szarvasi Pedagógiai Karának naptárában az idei tanévben is kiemelt helyen szerepelt a tudománynapi ünnep és konferencia, amit az intézmény 2018. november 14–15-én rendezett meg. Az Arany Jánosra és Kodály Zoltánra emlékező tavalyi rendezvényhez hasonlóan ez évben is az MTA által adott tematikához igazodott a Kar. Az idei alkalommal a török veszéllyel szemben egyensúlyt teremtő, a népmesék igazságot tevő hősévé vált Mátyás király (1458–1490) állt a nemzeti megemlékezés, így a szarvasi tudományünnep középpontjában is.

A konferencia már tavaly sem szokványos keretek között zajlott, hiszen akárcsak akkor, így most is magyar–magyar találkozóra került sor: a szarvasi Pedagógiai Kar számos határokon túli magyar egyetemet és főiskolát látott vendégül, akikkel évek óta kiváló kapcsolatot ápol a Gál Ferenc Főiskola. A vendégek 5-5 fős csapatokkal és kísérőtanáraikkal képviseltették magukat.

Némi aggodalomra adott okot a beregszásziak átkelése a magyar–ukrán határon, de végül megérkeztek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára és hallgatói is – négyórás határvárakozás után.  

A komáromi Selye János Egyetem, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, a Károli Gáspár Egyetem nagykőrösi Tanítóképző Főiskolai Kara, valamint a vendéglátó főiskola tanárai és hallgatói a konferenciát megnyitó beszédek után mutatkoztak be. Ezzel elkezdődött a konferencia érdemi része: a csapatok előzetesen kapták azt a feladatot, hogy az igazságos Mátyásról szóló egyik mesét mutassák be dramatizálva. A közönség soraiban leginkább Mátyás aktualizált igazságossága keltett derültséget. Az ukrán hatóságok pedig jól számolták ki a beregszászi csapat határon való várakoztatását, hiszen éppen időben érkezvén, hatodikként a „beregszászi” Mátyás király is színre léphetett.

A konferencia második napján délelőtt két előadást hallgattak meg a résztvevők. A gyulai Erkel Ferenc Gimnázium képviseletében Fodor György Pajzán tollforgatás Mátyás udvarában, valamint Hajdu Zoltán János Mátyás fekete serege címmel tartott előadást.

Mindezek után került sor a Mátyás király-vetélkedőre, melyre Kubinyi András Mátyás király (Vince Kiadó, 2001) című könyvéből lehetett felkészülni. A feladatok átölelték Mátyás uralkodásának legfontosabb eseményeit, köztük a sokat vitatott mátyási külpolitikát is, de helyet kapott a képzőművészet és a zene is. A csapatok derekasan helytálltak ebben a barátságos párviadalban, aminek a tétje az erkölcsi győzelem volt. A pálmát a nagykőrősi csapat vitte el, de valamennyi csapat megérdemelte a különdíjat, mégpedig egy-egy feladat kiváló megoldása alapján. A díj is mindenki számára ugyanaz volt, Bánhegyi Ferenc A Hunyadiak dicsősége (Apáczai Kiadó, 2010) című könyve.

A programot egy rövid emlékút zárta. A résztvevők a történelmi Magyarország mértani középpontját jelölő malom-emlékművet koszorúzták meg és elénekelték a Himnuszt. Ezt követő fakultatív programként a Mini-Magyarország Makettparkot kereshették fel.

Még ha rövid időre is sűrűsödött a konferencia minden eseménye, mégis jó volt tapasztalni, hogy a fiatalok milyen gyorsan és közvetlenül értettek szót egymással. Valóban, bennünket csak a határok választanak el – azok is csak formálisan: kultúránk szeretete, a tudás hatalma nem ismer határokat.

 

További sajtómegjelenések:

GFF Pedagógiai Kar 

Newjság

http://www.szarvasihet.hu/tag/hazam-szulofoldem/

https://www.partium.ro/hu/hirek/hazam-szulofoldem-nevet-viselo-versenyen-vettek-reszt-diakjaink 

Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar