Neptun, Webmail és egyéb belépések

Gál Ferenc Főiskola Szeged

2018.10.20., Vendel névnapja van.

Sporttudományi konferenciával zárult a nemzetközi kutatás

November 26-án második alkalommal tartottak sporttudományi konferenciát a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg Termében, amely egyúttalA hazai sporttudományi felsőoktatás erősítése nemzetközi jó gyakorlatok alapján” című projekt záró konferenciája volt. A konferencia első részében azt a kérdést járták körbe, hogy a felsőoktatási tanulmányok mellett lehetséges-e világszínvonalú sporteredményeket elérni, vagy a kettő kizárja-e egymást.

Kozma Gábor rektornak a keresztény nevelés rendszerére utaló köszöntőjét követően a konferencia alapkérdésére a személyes sportolói és felsőoktatási életútjukat bemutató élsportolók adtak választ. Dr. Dudás Zita Bianka Európa-bajnok búvárúszó Szegeden szerzett jogász diplomát, akárcsak az utána előadást tartó dr. Molnár Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, akik egyaránt kiemelték a következetes családi nevelés, a kiváló edzők és a szigorú, de elismerést is nyújtó iskola szerepét.

Kárász Anna világbajnok kajakozó a szegedi gazdaságtudományi képzés hallgatója, ő skype-on jelentkezett be Floridából a szegedi konferenciára, és válaszolt is a Szegeden élőben feltett kérdésekre. A vizes sportok után a kosárlabdázás és az egyetemi tanulmányok összeférhetőségéről volt szó, amikor a Naturtex-SZTE-Szedeák két kosarasa, Chip Armelin és Juhos Levente elemezte a magyarországi mellett az USA híres egyetemi bajnokságainak világát, az egyetemi tanulmányokkal való összekötöttségét. Mindketten játszottak az amerikai egyetemi bajnokságban, miközben tanulmányaikat is folytatták: az üzleti diplomával rendelkező Chip Armelin, a Szedeákhoz nyáron szerződött játékos egy videót mutatott be, ahol a korábbi egyetemi csapatával, The University of Southern Mississippi színeiben 24 pontos hátrányból megnyert mérkőzés felvételével szemléltette, hogy milyen volt Amerikában egy egyetemi mérkőzés. A sport mindig is fontos szerepet játszott az életében, mert egy remek motivációs eszköz is volt a számára. Juhos Levente két évet töltött el az USA-ban főiskolai hallgatóként és sportolóként, jelenleg az élsport mellett a szegedi gazdaságtudományi szakon tanul. Bonifert Domonkos, a csapat ügyvezetője elmondta, hogy az elmúlt húsz évben a csapatnál megfordult magyar játékosok 90%-a szerzett diplomát, ennek nagy részét a szegedi egyetemen tették.

Bár nehezen összehasonlítható sportolói szempontból a két ország egyetemi sportja, de ahogy arra Juhos Levente is kitért: az USA-ban aki a középiskola elvégzése után tovább szeretne sportolni, annak egyetemre kell járnia, ezért muszáj tanulnia. Összességében mindenütt kihívás egy élsportoló számára, amikor a sportot a tanulmányaival kell egyeztetnie. De a sport az akaraterőre, a kitartásra, rendszerességre, az edzői, nevelői utasítások követésére, a jó életcélok, a minél teljesebb élet megvalósítására nevel, amely nemcsak saját számára hozhat sportolói és szakmai sikereket, hanem másoknak, egy egész nemzet számára is örömöt, büszkeséget eredményezhet, és különös példát nyújt a fiataloknak.

A Gál Ferenc Főiskola sporttudományi konferenciája egy kutatási program eredményeinek bemutatásával folytatódott, amely a sporttudományi képzési kínálat és a felsőoktatási módszerek helyzetét, tapasztalatait tárta fel. Előadások hangzottak el a magyar felsőoktatási helyzetképről, a nemzetközi sport szakmai szervezetek ajánlásairól. A szerbiai tapasztalatokról Lepeš Josip, az Újvidéki Egyetem sportképzéseket is folytató szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának dékánja szólt, majd a nyugat-európai, USA-beli és ázsiai elemzések következtek. Végül az e-learning felsőoktatási hatékonyságáról és eredményességéről, valamint a quantified self technológiai eszközök lehetőségeiről folyt eszmecsere.