Neptun, Webmail és egyéb belépések

Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2017/2018 tanév jelmondata Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól annál többet kívánnak. (Lk 12,48b)
2018.7.16., Valter névnapja van.

Receptverseny és egészségügyi szűrések várták a Szívünk napja látogatóit

Az egész napos program megnyitóval indult, amelyen elsőként dr. Beke Szilvia, majd dr. Fodor Lajos dékán köszöntötte a megjelenteket.

Megnyitó gondolataiban dr. Márk László PhD főorvos azt hangsúlyozta: hogy bár a szívbetegségekre a kor előrehaladtával nagyobb az esély és bizonyos genetikai tényezők is számítanak, mégis sok olyan tényező is akad, melyekkel mi magunk is tehetünk egészségünkért. 

– Meg kell előzni, hogy a szív odáig romoljon, hogy szívátültetésre kerüljön sor. Ebben a legfontosabb az érszűkület megelőzése. Ez egy olyan betegség, ami mindenkit elér, ám vannak rizikófaktorok: a dohányzás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Mindezeknél még fontosabb az életmód, hiszen azzal a szívbetegségek esélyét 50 százalékkal lehet lecsökkenteni– emelte ki a szakember.

A köszöntő után sportversenyek kezdődtek és elindultak az egészségügyi szűrések is, melyeken minden látogató dietetikai tanácsadás kaphatott, de akár szív- és érrendszeri szűréseken is részt vehettek.

A szervezők a gyermekekre is gondoltak, akiket fejtörőkkel és plakátrajz-versennyel vártak. A kisebbek emellett egy szív-puzzle darabjait is megrajzolhatták a helyszínen. 

Az érdeklődők a szívbarát édességeket is kóstolhattak. A sütőtök golyó és a házi műzliszelet egyike sem tartalmazott finomított szénhidrátokat, azokat helyettük aszalt gyümölcsökkel édesítették készítői.  A gyermekek újrahasznosított játékokkal is újrahasznosított tárgyakból készítek játékokban is kipróbálhatták magukat. A legjobb célbadobók és horgászok a nap folyamán zsetonokat gyűjtöttek, amelyekkel a program végén ajándékokra licitálhattak.

A szívünk egészségéről szóló eseményen a felnőttek számára receptversenyt hirdettek, majd délután egy kis közös mozgásra várták a megjelenteket. Azok számára, akik inkább nézőként kapcsolódtak volna be a mozgásba, Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola társastánc tanszaka tartott bemutatót.

Az esemény végén kihirdették a gyermekrajz-verseny legjobbjait, majd megnyitották az apróságok műveiből álló kiállítást a főiskola épületének emeletén.