Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2019/2020 tanév jelmondata Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. (2Tim, 1,7)
2020.6.02., Kármen, Anita névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

A Roma Szakkollégiumok Országos Tudományos és Ismeretterjesztő Konferenciájának adott otthont a Gál Ferenc Főiskola Szegeden

Az országos konferencia középpontjában a magyarországi cigányság társadalmi felzárkózási és identitáskérdései álltak. A megvalósításban szakmai együttműködő partner volt a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Wáli István Református Cigány Szakkollégium.

A konferenciát Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a konferencia résztvevői a legjobb példái annak, hogy ha valaki megtalálja személyes célját, és ehhez megvan a küzdeni akarás, akkor semmi sem lehetetlen. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy Európában egyedülálló kezdeményezésnek számít a cigány szakkollégiumok hálózata.

A Gál Ferenc Főiskola rektora, Kozma Gábor üdvözölte, hogy az intézmény olyan eseménynek adhat helyet, amely remekül tükrözi a kilencven évvel ezelőtti alapításkor kitűzött célt: a tudomány és a hit egyesítését.

A konferencia keretében hat szakkollégium tizennyolc diákjának előadását hallgatták meg a zsűri tagjai és az érdeklődők. A négyfős szakmai zsűri (Lakatos Szilvia adjunktus, Pécsi Tudományegyetem; Hajnáczky Tamás kisebbségpolitkai szakértő, a Károli Gáspár Református Egyetem cigányügyi referense; Solymosi József Bonifác népegészségügyi szakértő; Topolánszky Ákos lelkész) értékelése alapján a konferencia első helyezettje Maszlag Fanni lett, aki a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákja. A roma nők három generációjának identitásmintái címmel tartott előadást.

A második helyért járó elismerést Jáki Tamás, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tagja vihette haza, ő Társadalmi csoportok kedvességének és kompetenciájának sztereotípiakutatása az orvostanhallgatók körében címmel tartott előadást. A harmadik helyezést a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumból Rontó Zsanett érdemelte ki a konferencián, Laboda Georgina pedig közönségdíjban részesült.

(Forrás: Magyar Kurír)

 

Program

 

Sajtómegjelenés:

https://www.magyarkurir.hu/hazai/a-gal-ferenc-foiskolan-rendeztek-meg-roma-szakkollegiumok-orszagos-konferenciajat

http://www.reforom.hu/2019/05/magam-mondom-el/?fbclid=IwAR1oDceaUeU8OzBIZ9zMHxu0kkkDyGu0kSOY_IpP6ZAMfJf5vyJUzdo5gXw