Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2019/2020 tanév jelmondata Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. (2Tim, 1,7)
2020.4.09., Erhard névnapja van.

Hogyan kell katolikus módra kezet mosni?

"A koronavírus terjedésére való tekintettel az Egyesült Államok járványügyi hatóságai – akárcsak a magyarországiak – különösen is hangsúlyozzák az alapos kézmosás fontosságát. A dallasi egyházmegye kidolgozta ennek „katolikus” változatát, a Magyar Kurír pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása nyomán magyarra szabta a szemléletes ábrát.

Az USA-beli ajánlásnak része a kézmosás hossza is, kérik, hogy csak a szappanozás minimum 20 másodperc legyen. Arra az esetre, ha valaki nem a kuktaórát venné igénybe az idő mérésére, javasolják, hogy dúdolja el kétszer a közismert Happy Birthday dalt.

A dallasi egyházmegye ennek „kidolgozta” a katolikus verzióját: Happy Birthday helyett egy Miatyánkot, egy Üdvözlégyet és egy Dicsőséget javasol – ami még több is, mint 20 másodperc, saját méréseik szerint (angolul) 30-40 másodpercet tesz ki.

A magyar kormány megbízásából készült hirdetésben is – amelyben Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője mondja el, hogy a koronavírus-járvány megelőzésének mik a legfontosabb elemei – a rendszeres, szappanos vízzel vagy fertőtlenítővel történő kézmosás került az első helyre. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint jó, ha két percet fordítunk az alapos kézmosásra.

Ezalatt kényelmes tempóban el tudjuk mondani a Miatyánkot, az Üdvözlégyet és a Dicsőséget. Ehhez csak azt tudjuk hozzátenni, ami a pdf-ben közzétett grafika alján is szerepel: „A tiszta kéz életet ment – az imádság lelkeket!”

Illusztráció forrása: Catholic Diocese of Dallas"

Forrás: Magyar Kurír