Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2019/2020 tanév jelmondata Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. (2Tim, 1,7)
2020.7.05., Emese, Sarolta névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Megtartották a Gerhardus Tudományos Diákköri Konferencia döntőjét.

Megtartották a Gerhardus Tudományos Diákköri Konferencia döntőjét.

A GTDK-t a Gál Ferenc Főiskola rendezte meg, amin magyarországi és határokon túli magyar keresztény hallgatókat fogadtak. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök védnökségével február 23-24-én megtartott szegedi döntőre a pályamunkák alapján 24 versenyzőt hívtak meg négy szekcióba soroltan, akik közül 15 katolikus és 9 református volt.

A megnyitót 23-án délben tartották a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg Termében, amin Kozma Gábor rektor emlékeztetett a 2009 és 2012 között sorra került négy korábbi keresztény diákköri konferenciára. Ezek akkor a nemzeteket és felekezeteket összekötő, különböző nyelveken is megszólaló tanúságtétellé váltak a tudományok művelésében is megnyilvánuló keresztény hitről és az abban megélhető testvériségről. A most megtartott GTDK mindezt folytatta, és az idén azt tartotta szem előtt, hogy a tudományos nyelvhasználat az anyanyelv művelésének legmagasabb foka, mely készségre más nyelvek tudományos használatát is biztonsággal lehet építeni.

A nyitó ünnepségen Zakar Péter professzor adta át a szervezők és a zsűri üdvözletét, a társadalmi partnerek részéről Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt. A fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye képviseletében Serfőző Levente oktatási helynök nyitotta meg a konferenciát. A délutáni szekcióülések végén ökumenikus imaórát tartottak Köllő Sándor katolikus és Czagány Gábor  református egyetemi lelkészekkel, valamint a katolikus lelkészség fiataljainak zenés szolgálatával.

A konferencia zárónapján, miközben a zsűri ülésezett, a résztvevők plenáris vendégelőadásokat hallhattak a Gulág-jelenség kérdéseiről Kun Miklós Széchenyi-díjas professzor, Horváth Attila jogtörténész, alkotmánybíró és Kassay Ildikó történész tárgyalásában.

A záróünnepségen a díjakat Lipcsei Imre, a GFF Pedagógiai Karának dékánja és Zakar Péter, a zsűri elnöke adták át, végül Serfőző Levente oktatási helynök bezárta a 2017. évi GTDK-t. Hálaadásként az eredményesen zárult, közösséget építő konferenciáért, a hallgatók, az oktatók és a vendégek együtt énekelték el Te Deumot. A résztvevőktől Kozma Gábor rektor köszönt el, reményét fejezve ki, hogy valamennyien együtt folytathatják a 2018. évi GTDK-n az európai és a magyar kultúra, a tudomány keresztény szolgálatát.

A tudományos diákköri konferencián a következők értek el első helyezést: a biblikus tudományok szekcióban Dicső Melinda (Debreceni Református Hittudományi Egyetem), a szisztematikus, pasztorális és gyakorlati teológia szekcióban Prém Alexandra (Debreceni Református Hittudományi Egyetem), a társadalomtudományi szekcióban Fórizs István (Sárospataki Református Teológiai Akadémia), a pedagógia és pszichológia szekcióban Virág Ádám (Debreceni Egyetem). Az első helyezettek a Szeged-csanádi Egyházmegye különdíját is átvehették.

Kimagasló teljesítményükkel további helyezéseket értek el a Szegedi Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Miskolci Egyetem és a házigazda Gál Ferenc Főiskola hallgatói, amiről a rendező GFF honlapja tájékoztat. A Csongrád Megyei Közgyűlés különdíjában részesült Damásdi Péter (DRHE), Iovanovici Afrodita (SZTE), Báró-Farkas Csaba és Báró-Farkas Margit (az SZTE testvérpár jogász hallgatói, akik tanulmányaikat és kutatómunkájukat is együtt folytatják az SZTE-n és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban is), valamint Dékány Erika (GFF).  A döntőben bemutatott pályamunkákat konferenciakötetben adja közre, az első helyezettek és a különdíjasok munkáit pedig tanulmánykötetbe is szerkeszti a GTDK-t rendező Gál Ferenc Főiskola Gerhardus Kiadója.
Az összes kép letölthető innen

 

A GTDK a Magyar Kurírban


Eredmények:


Gerhardus Tudományos Diákköri Konferencia - 2017. február 23-24. (Szeged)