Neptun, Webmail és egyéb belépések

Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2019/2020 tanév jelmondata Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. (2Tim, 1,7)
2019.12.08., Mária névnapja van.

Áder János köztársasági elnök előadása a GFF gyulai Karán

 

"2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés Magyarországon. Ennek feltétele, hogy megépüljön Paks 2, valamint sikerüljön 2030-ig 7000 megawattra növelni az ország naperőmű-kapacitását – jelentette ki a köztársasági elnök kedden Gyulán, a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Kara diákjainak tartott előadásán.

Elmondta: az új energiatermelő technológiák, kapacitások megteremtése mellett legalább ilyen fontos az épületek energiahatékonyságának növelése, a geotermikus energia nagyobb mértékű hasznosítása, a közlekedés, benne a tömegközlekedés elektronizálása, vagy gázüzemű, illetve hibrid meghajtásra való átállítása.

Hasonlóan fontosnak nevezte az energiaintenzív ipari ágazatok – cement-, üveg- és gumiipar – technológiai váltását, a mezőgazdaság metánkibocsátásának drasztikus csökkentését és az erdősítést.

A klímaváltozás kapcsán az államfő emlékeztetett a Bahamákat sújtó hurrikánra, amely óránként közel 300 kilométeres széllel járt és 3000 halálos áldozatot követelt, valamint felidézte a két ével ezelőtt Houstonban történteket, amikor két nap alatt nagyjából 50 balatonnyi eső hullott az amerikai városra és környékére. Ilyen viharoknak semmiféle infrastruktúra nem tud ellenállni – szögezte le.
Áder János szólt a minden korábbiaknál nagyobb erdőtüzekről az Amazonas-medencében és Szibériában, amelyek hatalmas szén-dioxid-kibocsátással jártak, az extrém szárazságra pedig az indiai Csennai városát hozta fel példaként, ahol az idei évben teljesen kifogyott a víz a tározókból és a csapokból.

Napjainkra a tudományban már majdnem százszázalékos konszenzus alakult ki, hogy a klímaváltozásért elsősorban az emberi tevékenység a felelős – mondta a köztársasági elnök.

A drasztikus változásokra jellemző, hogy 1980 és 1990 között maximum 50 milliárd dollárt ér el évente a természeti katasztrófák okozta károk nagysága, az elmúlt tíz évben azonban nem volt olyan esztendő, amikor ez az összeg kevesebb lett volna 100 milliárd dollárnál – mondta Áder János."

Forrás: hirado.hu

További sajtómegjelenés:


https://www.hirado.hu/belfold/cikk/2019/09/17/ader-2030-ig-megszunik-az-energetikai-celu-szenegetes-magyarorszagon

https://www.gyulaihirlap.hu/127283-gyulan-tesz-latogatast-ader-janos

 https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/interaktiv-eloadast-tartott-gyulan-a-klimavaltozasrol-ader-janos-2204574/

 https://www.gyulatelevizio.hu/2019/09/17/ader-janos-gyulan-2030-ra-a-hazai-aramtermeles-90-a-szen-dioxid-mentes-lehet/

 http://www.gff-gyula.hu/cikk/ader-janos-koztarsasag-elnok-eloadasa-gyulai-karon

 http://www.atv.hu/belfold/20190916-ader-janos-gyulai-foiskolasoknak-tart-a-klimavaltozasrol-eloadast

 https://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/ader-janos-2030-ig-megszunik-az-energetikai-celu-szenegetes-magyarorszagon-1753770/