Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2019/2020 tanév jelmondata Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. (2Tim, 1,7)
2020.6.01., Tünde névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Tizenkét év után újra! A GFF Gyakorló kosarasai a diákolimpia országos döntőjében!

Valami elindult két éve, amikor a sport csodálatosan fejlődni kezdett a Gál Ferenc Főiskola szarvasi Gyakorlójában. A Gyakorló vezetése és a Ricsilla Sportegyesület azzal az álommal vágott bele a sport erősítésébe, hogy olyat tegyenek Szarvason, aminek ugyan van hagyománya, de jelenével nem dicsekedhettek. Mára azonban elérték, hogy bejussanak az országos nyolcas döntőben, ahol becsülettel helyt is álltak!

A kosárlabda egykor megtöltötte a szarvasi sportcsarnokot, kiváló játékosokat adott az ország számára, és a lelátó szurkolóktól volt hangos. Ennek emléke, mai álma ragyogott a programot indítók előtt, amikor a labdarúgás mellett a kosárlabdát is a Gyakorló órarendjébe illesztették, és azokat kiegészítették a társastánc művészeti tevékenységgel, hogy számos lehetőség álljon a gyermekek előtt, amit profi nevelők, edzői gárda segít. Ennek első gyümölcse lett a hétvégi esemény, ahol tizenkét év után újra dübörgött a „Hajrá, Szarvas, hajrá, Gyakorló!”, hiszen az ország legjobb nyolc csapata mérkőzött meg egymással a diákolimpia döntőjében, ahol a legkisebbek csapatával a Gyakorló is pályára lépett.

A III. korcsoport kosárlabda döntője Mezőberényben volt, amin az ország legjobb nyolc leány és fiú iskolai csapata vett részt. A Gyakorló labdajátékban először került országos döntőbe, a „mamut” iskolák közé. Az ellenfelek nagy sporthagyományú és akadémiai háttérű intézmények voltak, mindegyikük bázisiskolái nagy csapatoknak: Sopronban, Miskolcon, Szekszárdon, Baján, Budapesten és Szegeden. 

A Gyakorlósok újoncként és a legfiatalabb csapatként vették föl a küzdelmet a Soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolával, a Bajai Eötvös József Általános Iskolával (ők a döntőt is játszották), és a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiummal.  Szarvas város általános iskolái közül a diákolimpia országos döntőjébe legutóbb 2007-ben labdarúgásban kerültek be. A mostani eredmény ezért nemcsak az intézménynek, de Szarvas városnak is öröm, hiszen az elvetett mag első olyan hajtásai ezek, amiket óvni, gondozni kell, és amiket segíteni kell olyan feltételek megteremtésével, amik a szarvasi és környékbeli fiatalok számára a profi sporthoz igazodó feltételeket nyújtanak.  

A Diákolimpiai nyolcadik helyezés az edzők, az intézmény, a fenntartó, a sportegyesület, a szülők együttműködésének az eredménye, ami újabb kihívásokat jelent a jövőre nézve, remélve mindahhoz a város támogatását. A csapat tagjai: Makai Regina, Tóth Iringó, Sonkoly Fanni, Solymosi Berill, Illés Petra, Groditzki Anna, Veres Doren, Brachna Boglárka, Sonkoly Noémi, Wertheim Amanda, Molnár Sára, Korbely Kincső. Edzőik: Darida Károlyné és Darida Károly.

A gyakorlós csapatban kettő kivételével tízen még ugyanebbe a korosztályba fognak tartozni a következő diákolimpiai szezonban, így máris nagy reményekkel várják azt. Az eredményhirdetésnél a Békés megyei Diáksport Tanács különdíjban részesítette Sonkoly Fanni ötödik osztályos tanulót, mint a csapat Békés megyei legeredményesebb játékosát. Zengjen továbbra is a „Hajrá, Szarvas! Hajrá, Gyakorló!”

 

 

Sz.Zs.