Neptun, Webmail és egyéb belépések

Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2017/2018 tanév jelmondata Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól annál többet kívánnak. (Lk 12,48b)
2018.7.17., Endre, Elek névnapja van.

GFF Gyakorlóóvoda erdei tábora őszi hangulatban…

Hagyományainkhoz híven szeptemberben erdei táborban vettek részt gyakorlós óvodásaink. A szép őszi idő lehetőséget adott a természetben, hogy minél több programot szervezzünk a gyermekeknek és színes palettáját mutassuk meg az ősznek.

Óvodásaink nagy izgalommál várták a tábori életet, amely számukra a hosszú gyalog túrákról, kerékpározásról és nagyon sok természetbeni megfigyelésről szól.  A korai ősz megfigyeltetésével, az évszakok változásainak jelenségeivel a  gyermekek bőséges  tapasztalatokat szerezhettek. A héten részünk volt gyönyörű napsütésben és őszi kiadós esőben is.  De a gyermekek kedvét még ez sem vette el a tábortól. Az esőkabát és a gumicsizma húztak… és; az esőben megkeresték a pocsolyákat és abban sétáltak kedvükre, a sárban bottal rajzokat készítettek.

Az erdei  táborban  részt vevő csoportok más és más programmal tették gazdagabbá a gyermekek  egy hetét. 

 A Szamóca csoport az erdei óvodában a táborhelyük feltérképezésével foglalkozott. Saját maguk rajzolták és színezték ki a helyszín térképét. Megtapasztalhatták a különböző tájékozódási lehetőségeket, előkerült az iránytű, megtanulták égtájak megnevezése. Ismerkedtek a természeti környezetben használt, tájékozódást segítő jelzésekkel, a turista útvonalak szimbólumaival a ligetben. Igazi kihívást jelentett a Körösvölgyi Állatparkba való eljutás kerékpárral, majd ott a tanösvény bejárása a helyi térkép segítségével. A hetet egy igazi kincsvadászat zárta, amikor is csapatokat alakítva a saját maguk által rajzolt térkép alapján kellett a gondosan elrejtett kincseket megkeresni. Természetesen mindannyian sikerrel jártak, s nem maradt el a jól megérdemelt jutalom sem. Már csak azon kellet törni a fejüket, hogy hogyan is osszák szét igazságosan. Mindeközben észrevétlenül gazdagodtak ismeretekkel, tapasztalatokkal.

A Panda csoportos gyermekek az őszi barangoláson szereztek minél több ismeret. Felfedezték a tábor növény és állatvilágát megnevezték azokat és megtapasztalták az időjárás változásait. Gyűjtötték az „őszi kincseket”  gesztenyét, makkot és mogyorót. Megismerkedtek a szőlő préselés nehézkes munka folyamataival is. Ebben a munkában főleg a fiúk segítettek, akik kipróbálhatták erejüket. A megérdemelt jutalom nem maradt el, hiszen megkóstolhatták a munkájuk által kipréselt szőlő levét. Nagy élmény volt a Pandás gyermekeknek a kerékpártúra, amelynek az úti célja a Körös-Maros Nemzeti park volt. A Vadasparkban tett látogatás és játszótér minden alkalommal nagy öröm volt a gyerekeknek.

Az Alma csoportos gyermekek is nagy izgalommal várták az erdei tábor hetét, hiszen nagycsoportosokként gyakorlott táborozóknak számítanak. A Lauder Kemping és az Erzsébet Liget elkényeztette őket az őszi természet kincseivel. Szorgos kis kezek gyűjtöttek mogyorót, gesztenyét, makkot, diót, leveleket, minden zsebbe, hátizsákba jutott belőlük. A természetben tett nagy séták kirándulások tették színesebbé napjaikat.

A Cseresznye csoportos gyerekek középsős csoportosokként érkeztek az erdei táborba. Az első napokban feltérképezték a tábor területét, és az Erzsébet-Ligetet, itt gyűjtögettek, vizsgálódtak, meséket hallgattak és tornáztak a friss levegőn. Később már messzebbre merészkedtek, lovas kocsival ellátogattak a Mini-Magyarországot is megnézni. Amikor az idő kicsit rosszabbra fordult a faházukban dramatizáltak, meséltek, játszottak kedvükre.

Az erdei tábor mindig nagy élmény az óvódásainknak, nehezen vesznek búcsút a szabadabb játéktól a szép környezettől. Mindig azt mondják: „már nem sokat kell várni és tavasszal ismét jöhetünk az erdei táborba.

A GFF SZGYÁI köszönetet mond a Lauder Kemping vezetésének a hely biztosításááért.

 

 Demjénné Jónás Klára

szakvezető óvodapedagógus