Neptun, Webmail és egyéb belépések

Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2017/2018 tanév jelmondata Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól annál többet kívánnak. (Lk 12,48b)
2018.6.21., Alajos, Leila névnapja van.

Adventi Hírnök… utócsengésekkel

Az intézményi hagyományoknak megfelelően nyitotta adventi időszakát a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda. Mintegy négyszáz egyedi készítésű, és mintázatú, monogramozott mézeskalácsból álló kapu várta kivilágítva a Pedagógusképző Kar hallgatóit, oktatóit, a Gyakorlóintézmény gyermekeit, tanulóit, szülőit az ünnepi időszakban. Advent időszakát áthatja annak a jóleső érzése, hogy készülünk, készülődünk valamire, ami számunkra rendkívül fontos, számunkra különleges jelentéssel bíró. Az első gyertyagyújtás alkalmával Pentaller Attila református lelkipásztor osztotta meg ünnepi gondolatait, és adott útravalót, üzenetet a családoknak, a karácsony megélt ünnepére várakozóknak. Gondolatait a Pedagógiai Kar kamarakórusa kísérte, karácsonyi dalokkal köszöntve az intézmény gyertyagyújtásra érkezett vendégeit. A második gyertyagyújtás alkalmával Horváth Z. Olivér evangélikus lelkész szívhez és észhez szóló üzenetét vihették haza a család melegébe az intézmény közösségei. A Gyakorló „Szív hangjai” gyermekkórusa angyalian csengő hangjával lépett mindenki eggyel közelebb a karácsonyhoz. Advent időszakában érkezik a Mikulás is, a Gyakorlós szokásokhoz híven, hintón, és angyalkák kíséretében, hogy azt a sok jóravalóságot, amit a gyermekek magukban hordoznak, forró teával, és ajándékokkal jutalmazza. A harmadik gyertyagyújtás betlehemi élőképe mindig különleges lelkületet ad a szereplő gyermekeknek, szülőknek, és elmaradhatatlan a „barisimogatás” is, aki „természetét meg nem meghazudtolva” heves bégetéssel nyugtázta az ünnepi pillanat emelkedettségét. Ünnepi gondolatokat fogalmaztak meg Bátori Andrea evangélikus-, és Jancsó Brigitta, katolikus hitoktatók. A közös imádság az egymás kezének megfogása szimbolizálta a várakozásban lévő egységet, odafigyelést.

A napi munkák végeztével jóleső volt a gyertyagyújtások emelkedettsége, pillanatnyi „megállítása”, hogy a fáradtan, éhesen, zúgó fejjel hazainduló gyermek, szülő, nevelő, kissé befelé figyeljen, és éber figyelemmel keresse azt a szelíd hangot, amit a félhomályban hozzájuk szóló Krisztus békéje árasztott feléjük. Az Evangélikus Ótemplom meghívására angyali reggeleken osztotta meg gondolatait és üzenetét Bíró Gyula igazgató, főiskolai mestertanár, ahol a nevelői közösség, a szülők közössége csatlakozott a kiváló és hagyománnyal bíró reggeli programhoz. Az intézményvezető ünnepi üzenetében arra hívta föl a figyelmet, hogy egész életünk ne csak a jövőbeli pillanatok utáni sóvárgásról szóljon, ne csak túléljük, hanem megéljük a napokat, ne a „szomszéd” előrejutását figyeljük a mindennapokban, hanem örüljünk a saját boldogságunknak, a saját családunk egész-ségének… Azt a kérdést is megfogalmazta, hogy jó-e az embernek az az érzet, hogy gürcölünk, taposunk a haladásért, és valójában egy helyben masírozunk? A különlegesen Istenre figyelő időszakban az emberre és Krisztusra odafigyelést szorgalmazta, ahol az ember nem egy leváltható, nem egy „kidobható”, nem egy állandóan komplikált megoldások kereszttüzébe állított valaki, hanem a megbecsült, a fontos, és a „ráfigyelt” társ, embertárs. Az anyagiassággal szembeállította az átélhető öröm más lehetőségét. Ferenc pápa szavaival „a betlehemi gyermek annak a határtalan szeretetnek a hűségét és gyengédségét mutatja meg, amellyel Isten mindnyájunkat körülvesz” kívánt áldott ünnepeket, és boldog új esztendőt a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara és a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézménye nevében. Üzenetét azzal zárta, „a boldogságot nem kell hajszolni, nem lehet megvenni, mert az bennetek, bennünk van! Adventben minden lüktetésben, boldogságmorzsával szerteszórva…”

A negyedik gyertya gyújtására a Szent Klára Római Katolikus Templom iskolamiséjén került sor, ahol Seidl Ambrus plébános atya szívbe helyezett gondolatokat ajándékozott karácsonyra. A négy gyertyát az intézmény vezetője, igazgatóhelyettesei, és az alapítvány elnöke gyújtotta meg. Az első osztályosok betlehemes műsorral kedveskedtek az iskola közösségének.

https://www.youtube.com/watch?v=AoyB39xo7QE

 

A karácsonyi idő a Gyakorlóintézményben Vízkereszt napjáig folytatódott.

 

Sz.Zs.