Neptun, Webmail és egyéb belépések

Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2017/2018 tanév jelmondata Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól annál többet kívánnak. (Lk 12,48b)
2018.6.18., Arnold, Levente névnapja van.

Ha tudtam volna... másképp csináltam volna? - kerekasztal beszélgetés a Gál Ferenc Főiskolán

 

A Kortárs Hallgatói Tanácsadó Közösség és a Kateketikai Iroda közös szervezésében immáron második alkalommal rendeztük meg a Hittanár – Mester – Nap című rendezvényt.

Hat hitoktató, egy moderátor és a kérdések. Így kell ezt csinálni! Lehetőséget kell biztosítani a hallgatóknak és az érdeklődőknek, hogy kapcsolatba kerüljenek olyan személyekkel, akik „benne vannak a mély vízben,” vagyis szakmabeliek.

Három régebb óta és három rövidebb ideje hitoktató katekéta jelent meg a „ Ha tudtam volna… másképp csináltam volna? című kerekasztal beszélgetésen. A moderátor, Szalainé Milasin Katalin, pontos és nagyon élet ízű kérdéseket tett fel. Mind a hatan találkoztunk már ezekkel a kérdésekkel munkánk és életünk folyamán. Pl.: Mi az, amit megtanultak az időbeosztásról az évek során? Hogyan egyeztethető össze a magánélet a munkával? Melyek a hiteles katekéta ismérvei, jellemzői? Hol a határa a virtuális térben történő kapcsolattartásnak?

Válaszaink közt voltak: Mindenre elegendő időt kell szánni, hogy az ember összhangban legyen önmagával. Így meg kell tanulnunk időt szakítani a munka mellett, családunkra, pihenésre és Istenre. Hitoktatói munkánk a jó cél érdekében sem lehet kárára a családi életünknek. Ezt az időbeosztást tanulni kell. Az, hogy hol és mikor vagyunk elérhetőek, meddig jelentkezünk telefonon a hívásokra, vagy, hogy a modern internetes világban (pl. Facebook …), ki milyen kapcsolatot teremt tanítványaival vagy azok szüleivel, ez nagyon változó. Mondhatnám, hogy személyfüggő. Ugyanúgy, mint az is, hogy hogyan tudjuk összeegyeztetni a magánéletünket katekéta voltunkkal. Ebből is látható, hogy a hitoktatók mennyire sokrétűek! Nem unalmas az életünk, inkább vagány!

Jó kérdések, melyekre igyekeztünk jó válaszokat adni. Beszélgettünk. Nem egyfajta kérdezz- felelek játékot játszottunk, hanem kiegészítve egymás mondandóját, kapcsolódva az előttünk szólóhoz, igyekeztünk megadni hallgatóságunknak a leghitelesebb képet arról a munkáról, amit végzünk ebben a modern világban. Ott ülve hitoktatótársaim között, szembesülve elmondásaikból ugyanolyan dolgokkal, melyek nálam is megjelennek, reményt sugárzó, ösztönző erőként töltött el. Merem állítani, hogy ez a beszélgetés nekünk is jót tett, nem csak a hallgatóságnak. A hangosan kimondott szavak, választ adtak több csendben lapuló kérdőjelre.

 

Ha tudtam volna... másképp csináltam volna? - kerekasztal beszélgetés a Gál Ferenc Főiskolán, 2018. március 21.