Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2019/2020 tanév jelmondata Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. (2Tim, 1,7)
2020.6.04., Bulcsú névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Több száz Kárpát-medencei alkotó érkezett Békéscsabára

Díjkiosztó ünnepséggel kezdődött a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett XVI. Országos Textiles Konferencia péntek délután a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karán.

Az egyesület, a Hagyományok Háza és Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2017-ben meghirdetett Népi textíliák a Kárpát-medencéből – Partium és Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja című országos pályázatra 1261 alkotás érkezett 126 fő egyéni alkotótól és 62 közösségtől, melyből a zsűri 816 darabot javasolt kiállításra.

 

A díjkiosztón összesen 66 alkotást ismertek el pénz- és tárgyjutalommal. Az alkotásokból nyílt kiállítás április 18-ig tekinthető meg a Békés Megyei Könyvtár és a Munkácsy Mihály Emlékház épületében.

Az ünnepi megnyitón részt vett Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, aki bejelentette, a kormány jelentős mértékben megnöveli a népi kultúra támogatását.

– A kormány által tavaly életre hívott Csoóri Sándor Program a népművészet kiteljesedését hivatott támogatni. Örömmel jelenthetem be, hogy 2018-ban – a népzenei és néptáncegyüttesek mellett – a népművészeti alkotók szakmai támogatását is célul tűztük ki. A kormányzat tavaly 2,5 milliárd forintot, idén 5 milliárd forint biztosít a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására – mondta el az államtitkár, hozzátéve: a kulturális kormányzat elhatározott szándéka a kulturális alapellátás kiterjesztése.

– Célunk, hogy minden magyar hozzáférjen a kulturális értékekhez, részt vehessen a közösségek munkájában, és maga is járuljon hozzá a kulturális értékek gyarapításához, legyen aktív részese az alkotó közösségépítő folyamatoknak.

Kékedi László fafaragó, népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja köszöntőjében úgy fogalmazott, a népi kultúra nemcsak múlt, hanem jövő is. A kiállított darabokat pedig csodának nevezte.

– Nem egyszerűen szépek, hanem szolgálnak is bennünket a mindennapi életünkben. Manapság szokták mondani, hogy kevés csoda van a világban. Szerintem csak nyitott szemmel kell járni, eljönni Békéscsabára és végigtekinteni a kiállításon – mondta Kékedi László.

Fotók: L. P.

(Forrás: BEOL.hu)


További sajtómegjelenések

BEOL.hu

Hír6


Meghívó