Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2019/2020 tanév jelmondata Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. (2Tim, 1,7)
2020.5.29., Magdolna névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Novemberi hagyományok, krumplis finomságok

2017. november 15-én fiatalok egy csoportja a novemberi népszokások, néphagyományok mellett a gasztronómiai ismereteiket bővítették a második önkéntes hagyományőrző kézműves foglalkozáson. A novemberi hagyományok ápolása volt a fő téma. Főszerepben gasztronómia terén a burgonyából készült finomságok voltak, mint a lapcsánka, avagy tócsni, illetve krumplifánk, avagy mufli.

A foglalkozás egyik eleme volt a csoportfoglalkozás keretében feldolgozásra kerülő Márton, Erzsébet, Katalin és András napokhoz köthető szokások. Voltak közösségek, ahol tudtak a hagyományokról, de volt ahol kevesebb volt az ismeret, ott tanári magyarázat után indult a neten a keresés. Végül mindegyik csoportban sok információ került fel a csomagolópapírra összegzés képpen. Legtöbbet Mártonról tudtak, legkevesebbet Andrásról. Vidám hangulatot keltett a napokhoz kötődő szerelmi jóslatok. Szép számmal találtak a neten ilyeneket. Néhányat le is rajzoltak a lapjukra. Mindenki jól érezte magát és ismereteik bővültek. A kooperativitás és aktivitás csiszolódott.
A foglalkozás második elem gasztronómiai foglalkozás volt. Krumplis finomságok készültek. A lapcsánka és krumplifánk elkészítésének a módját tanulhatták meg. Érdekes volt számukra, hogy a receptet bár sokan ismerték, mégis az ételt más-más településeken máshogy ismerték. Jó hangulatban zajlott a munkálat és büszkén kínálták végig az iskola tanulóit dolgozóit az elkészült finomságokkal.
Köszönet Egeresi Julianna, Dohányosné Bencsik Erika és Palyusik Éva tanárnőknek, akik segítették a program megvalósulását.

 

FOTÓALBUM

171117 november 02

171117 november 03

171117 november 04