Neptun, Webmail és egyéb belépések

Gál Ferenc Főiskola Szeged

A 2017/2018 tanév jelmondata Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól annál többet kívánnak. (Lk 12,48b)
2018.6.21., Alajos, Leila névnapja van.

Novemberi hagyományok, krumplis finomságok

2017. november 15-én fiatalok egy csoportja a novemberi népszokások, néphagyományok mellett a gasztronómiai ismereteiket bővítették a második önkéntes hagyományőrző kézműves foglalkozáson. A novemberi hagyományok ápolása volt a fő téma. Főszerepben gasztronómia terén a burgonyából készült finomságok voltak, mint a lapcsánka, avagy tócsni, illetve krumplifánk, avagy mufli.

A foglalkozás egyik eleme volt a csoportfoglalkozás keretében feldolgozásra kerülő Márton, Erzsébet, Katalin és András napokhoz köthető szokások. Voltak közösségek, ahol tudtak a hagyományokról, de volt ahol kevesebb volt az ismeret, ott tanári magyarázat után indult a neten a keresés. Végül mindegyik csoportban sok információ került fel a csomagolópapírra összegzés képpen. Legtöbbet Mártonról tudtak, legkevesebbet Andrásról. Vidám hangulatot keltett a napokhoz kötődő szerelmi jóslatok. Szép számmal találtak a neten ilyeneket. Néhányat le is rajzoltak a lapjukra. Mindenki jól érezte magát és ismereteik bővültek. A kooperativitás és aktivitás csiszolódott.
A foglalkozás második elem gasztronómiai foglalkozás volt. Krumplis finomságok készültek. A lapcsánka és krumplifánk elkészítésének a módját tanulhatták meg. Érdekes volt számukra, hogy a receptet bár sokan ismerték, mégis az ételt más-más településeken máshogy ismerték. Jó hangulatban zajlott a munkálat és büszkén kínálták végig az iskola tanulóit dolgozóit az elkészült finomságokkal.
Köszönet Egeresi Julianna, Dohányosné Bencsik Erika és Palyusik Éva tanárnőknek, akik segítették a program megvalósulását.

 

FOTÓALBUM

171117 november 02

171117 november 03

171117 november 04